Noile vinuri ale Cramei Bauer
Pentru cei care inca nu sunt familiarizati cu acest nume, Crama Bauer este proiectul detinut de oenologul cramei Stirbey impreuna cu sotia sa: Raluca si Oliver Bauer. Joi 10 Aprilie a avut loc la restaurantul Tasting Room by Ethic Wine lansarea noilor vinuri albe din recolta 2013 si rosii din recolta 2012 a Cramei Bauer.
Introducerea noilor vinuri a fost facuta chiar de Oliver Bauer, fiecare vin fiind servit alaturi de un preparat culinar diferit, menit sa sustina si mai bine calitatile vinului. Noutatea este aparitia pentru prima data a unui vin rose in portofoliul producatorului.
Desi detinerile proprii de vite de vie sunt relativ limitate in acest moment, Crama Bauer foloseste struguri din vite de vie vechi luate in arenda sau ingrijite de proprietarii lor strict dupa instructiunile oenologului. Filosofia lor este sa vinifice fie parcele vechi de struguri autohtoni romanesti, fie vite de vie cu soiuri deosebite: de ex Petit Verdot.
Au fost lansate si prezentate trei vinuri albe si un rose din recolta 2013, si doua rosii din 2012.
Sauvignonasse este un strugure care nu are nimic de a face cu Sauvignon Blanc-ul – nu fiti pacaliti de contra-eticheta pe care scrie Sauvignon, producatorul fiind obligat sa se conformeze cu legislatia de multe ori neadaptata – , fiind corespondentul strugurelui Friulano regasit in zona Friuli-Venezia Giulia din nordul Italiei sau a Sauvignon Vert-ului din Chile.
Sauvignonasse 2013 a fost vinificat si pastrat 6 luni in tancuri de inox cu drojdii salbatice. Vinul de culoare galben pal cu reflexii verzui are o aciditate mare, bulele de pe peretii paharului fiind evidente desi avem de a face cu un vin alb linistit. Vinul este foarte proaspat si dens, cu arome de mar verde, citrice si izuri de busuioc. Pastrarea inca cateva luni la sticla ii va integra aciditatea facandu-l si mai placut. Sauvignonasse a fost servit alaturi de un chis cu spanac si branza. 12.5% alcool si 0.8 gr de zahar rezidual.
Sauvignon 2013 este rezultatul imbinarii unor parti egale de Sauvignon Blanc vinificat clasic prin presare si fermentare in inox, cu o parte a strugurilor lasati intregi si fermentat pe pielite cu drojdii selectionate timp de 7 zile, apoi presat si pus peste vinul din tancurile de inox. Rezultatul este un Sauvignon Blanc foarte aromat, cu o intensitate de Lume Noua, cu densitate si textura densa si bogata. Aromele exotice de fructul pasiunii, fructe tropicale, soc foarte copt, ardei verde si citrice sunt evidente atat la nas cat si in gust, cu un final mineral ca de pietre umede si mar verde, fiind sustinut de o aciditate mare. 12.5% alcool si 0.95 gr zahar rezidual. A fost servit alaturi de branza de capra cu miere si nuca.
Primul Rose lansat de Crama Bauer provine din recolta 2013. Rezultat al unei presari rapide cu contact scurt cu pielitele, Rose-ul provine din struguri de Negru de Dragasani si are o culoare delicata, rose deschis, asemanator vinurilor din Provence.
Nasul este proaspat, cu arome intense dar delicate de fructe mici rosii, zmeura, grapefruit, rodie si usor floral. In gust este tonic, cu aciditate mare si senzatii de pulpa de grapefruit, mar verde, merisor, floral, cu final mediu si revigorant. Servirea lui alaturi de icre de stiuca i-a accentuat notele florale. 13% alcool si 0.7 gr zahar rezidual.
Cramposie Selectionata 2013 este vinificat demi-dulce, prin oprirea fermentatiei de catre Oliver Bauer cand vinul a atins 25 gr de zahar rezidual. Ca stil s-ar putea incadra intre un Riesling Kabinett si Spatlese din Mosel. Aciditatea foarte mare face ca vinul, in ciuda nivelului ridicat al zaharului rezidual, sa para mai degraba demisec. Ceva mai temperat in intensitate la nivel olfactiv, este o explozie de arome in gust. Servirea alaturi de sashimi de somon cu sos de soia pare cea mai inspirata optiune. 11.1% alcool si 25 gr zahar rezidual.
2012 a fost un an foarte copt in special pentru soiurile rosii. Vinul sau Cabernet Sauvignon a fost fermentat si pastrat in contact cu pielitele timp de 6 saptamani.
Cabernet Sauvignon 2012 a fost maturat 12 luni in butoaie mici de 225 L din stejar romanesc, cu racking la fiecare 2-3 luni, dar cu pastrarea drojdiilor si sedimentelor pe intreaga durata a maturarii. Scopul racking-ului este eliminarea sedimentelor si a drojdiilor moarte si clarificarea vinului in etape. Oliver a dorit pastrarea acestor sedimente pentru a obtine un plus de maturitate si complexitate aromatica.
Vinul are o culoare rosie inchisa ce bate spre visiniu. Nasul este dezvoltat, foarte condimentat initial, cu izuri de ierburi aromate alaturi de cele de fructe rosii si negre si paprika. Corpolent, cu structura sanatoasa dar bine slefuita de tanin, final mediu spre lung, si, contrar filosofiei lui Oliver de a pastra vinul la sticla inca cativa ani, este accesibil si placut de baut deja datorita opulentei aromelor primare. 14.5% alcool si 3.2 gr zahar rezidual.
Merlot 2012 a fost realizat pe baza aceluiasi tratament ca si Cabernet Sauvignon-ul, dar vine cu un plus de arome, densitate si complexitate. Nasul este mult mai intens in acest moment si mai deschis, cu arome generoase de prune uscate, condimente, fructe rosii si mure si ciocolata cu lapte. In gust este voluptos, cu tanin matasos si dulce, arome luxuriante pe palatin, final mediu spre lung, generos, intens si complex. 15% alcool si 1.3 gr zahar rezidual.
Exista o trasatura comuna a tuturor vinurilor albe si rose vinificate de Oliver Bauer: aciditatea mare, echilibru si potential bun de evolutie la sticla in urmatorii 2-4 ani. Rosiile se recomanda a fi pastrate inca 2-3 ani la sticla inainte de a fi baute, cu potential de invechire mediu, dar accesibile inca de pe acum.