Home > Bordeaux, France > Vinuri noi din Bordeaux in sortimentatia real,- wine boutique (I)

Vinuri noi din Bordeaux in sortimentatia real,- wine boutique (I)

vinimondo ct 31oct

Recent au fost listate in cadrul real,- wine boutique din cele 4 magazine real,- cateva vinuri noi foarte interesante din Bordeaux pe care le-am si putut incerca in cadrul unei degustari tematice si pe care va invit sa le descoperiti. Sunt vinuri produse in cantitati relativ mici in genul vinurilor de garaje: randamente scazute de struguri la ha, utilizarea celor mai buni producatori de butoaie din stejar frantuzesc, maturare indelungata in butoaie. Sunt vinuri care pot fi consumate azi dupa o decantare de minim 1-2 h sau pot fi pastrate in functie de vin intre 3 si 15 ani.

Bolaire-2011-500x500

Château Bolaire este un vin atipic pentru Bordeaux datorita procentului extrem de ridicat de Petit Verdot din cupajul final: 54%, alaturi de Cabernet Sauvignon si Merlot, fiind maturat 12 luni in stejar 30% nou si 70% la un ciclu de folosire de la urmatorii producatori de butoaie: François Frères (55%), Taransaud (25%) si Cadus (20%). Este usor de apreciat si seducator cu arome de afine si visine, intr-un stil curat si proaspat. Corpolenta medie spre plina cu tanin soft si neintruziv, este un vin delicios, in care condimentele sunt la putere, tipic Petit Verdot-ului. Exista ambii ani de recolta: 2012 si 2011. 2011 pare sa beneficieze de un an in plus la sticla fiind mai expresiv azi.

Acesta este al 10-lea an produs de catre acest domeniu care a devenit o stea in modesta sa apelatiune. Are acelasi proprietar ca si Chateau Belle-Vue, regretatul Vincent Mulliez. De pe cele 7.7 ha, 7.3 sunt plantate cu o densitate a viilor de 5-6000 pe ha in solurile uscate din Macau. In 2012, aveau 47 de ani vechime in medie, dar majoritatea Petit Verdot-ului are cel putin 90 de ani vechime. Cupajul include o proportie uimitor de mare de Petit Verdot (54%), 36% Cabernet Sauvignon si 10% Merlot. Culesul se face 60% manual si 40% automatizat, si a avut loc intre 5 si 17 Octombrie. Randamentele la ha in 2012 au fost de 36 hl/ha. Mustul este fermentat in cuve de inox cu o macerare pe pielite de 50 de zile la nu mai mult de 25 gr Celsius. Vinul a petrecut 3 luni pe drojdii dupa fermentatia malolactica si a fost maturat 12 luni in butoaie noi (30%) si la un ciclu (70%).

2359-cotes-de-castillon-chateau-cap-de-faugeres-sans-region-11900-zoom

Château de Cap de Faugères 2011 este un cupaj de 85% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon fiind maturat 12 luni in butoaie de la 5 producatori traditionali din Franta: 40% Taransaud, 15% Vicard, 15% Saury, 15% Berthomieu si 15% Nadalié. Vinul are arome bogate si intense de afine si cirese negre, cu izuri de stejar si grafit. Corpolenta medie spre plina, surprinde prin stilul expansiv care creste pe cerul gurii pe masura ce este aerat. Este un vin care este usor de indragit de la prima gura. Acest domeniu de 30 de ha a fost cumparat de antreprenorul elvetian, Silvio Denz, in acelasi timp cu Faugeres si Peby-Faugeres in vecinatatea Saint-Etienne-de-Lisse (exact la granita care separa Saint-Emilion de Castillon). Randamentul in 2011 a fost de 45 hl/ha inainte de triere si 40 hl/ha dupa triere.

499391

Clos des Lunes “Lune d’Argent” este cel mai nou proiect al lui Olivier Bernard, proprietarul de la Domaine de Chevalier din Pessac-Leognan. In August 2011, Olivier a cumparat aceasta vie de 27 de ha plantata cu o densitate de 6500 vite/ha situata in apelatiunea Sauternes langa orasul Sauternes. A crescut de atunci la 45 de ha. Varsta medie a viilor este de 30 de ani. Acestea include 70% Semillon si 30% Sauvignon Blanc. Vitele de vie sunt inconjurate de cele ale Chateau d’Arche, Guiraud (unde Olivier este partener de asemenea) si celebrul Yquem. In 2013, culesul s-a realizat 100% manual in diferite etape, pe parcele individuale in functie de maturitatea strugurilor. Culesul a inceput pe 13 Septembrie si a fost finalizat pe 5 Octombrie. Boabele de struguri au fost separate manual de ciorchine. Randamentele au fost de 24 hl/ha. Mustul a fost fermentat si maturat intr-o combinatie de tancuri de 50 hl (75%) si 25% butoaie mici din stejar frantuzesc cu batonage regulat. Se folosesc 30% butoaie noi, 30% vechi la un ciclu si restul la 2 cicluri. Cupajul este in aceeasi proportie ca si vitele plantate: 70% Semillon si restul Sauvignon Blanc. Vinul din 2013 pe care l-am degustat are o paleta aromatica mult mai complexa si o aciditate mai vie decat excelentul 2012.

Chateau-Croix-cardinale-2011

Dominique si Florence Decoster, proprietari ai Chateau Fleur Cardinale, au cumparat aceasta proprietate de 7.5 ha aflata in imediata vecinatate a Fleur Cardinale in Aprilie 2011. Soiurile de struguri plantate sunt identice cu cele de la Fleur Cardinale: 70% Merlot, 15% Cabernet Franc si 15% Cabernet Sauvignon. Totusi, varsta medie este ceva mai mare de 40 de ani. Din momentul achizitiei, familia Decoster a inceput un proces de modificari majore in modul de abordare al viilor: au crescut taierea in verde si eliminarea frunzelor, totul pentru a obtine un fruct mai de calitate. Randamentele sunt de 28 hl/ha. Mustul este fermentat in vase mici, de 50 si 70 hl de inox, cu macerare pe pielite timp de 30-35 de zile in functie de soi. Fermentatia malolactica si maturarea se face in butoaie noi din stejar frantuzesc de la Quintessence, Berthomieu, Miquel, Marsannay, Nadalié, Bossuet, si Saury si dureaza 18 luni. Cupajul este similar ca cel de la Chateau Fleur Cardinale: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc si 10% Cabernet Sauvignon. Château Croix Cardinale 2011 este suplu si matasos in textura, cu corpolenta plina si somptuos in arome, impresioneaza prin intensitatea notelor de afine si cirese negre. Un vin bogat si intens aromat care poate fi consumat in urmatorii 10-12 ani.

Gironville-2011-Label-500x500Chateau de Gironville a avut initial 7.68 hectare dar s-a micsorat la 5.23 ha. Apartine familiei Vincent Mulliez care l-a achizitionat impreuna cu Bolaire si Belle-Vue la inceputul lui 2004. Densitatea plantelor este de 6.666 vite pe ha cu o varsta medie de 26 de ani. Soiurile plantate sunt 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, si 10% Petit Verdot. Aceste vite sunt plantate in soluri in care pietrisul patrunde in profunzime in partea de sud a apelatiunii Haut Medoc. Randamentele sunt in jur de 53hl/ha. Este maturat in baricuri de la (42%) François Frères, (41%) Cadus, si  (17%) Taransaud. Chateau de Gironville 2011 are note florale extrem de atractive alaturi de cele de afine, intr-un nas in care abunda aromele fructate si-ti amintesc de cele mai bune vinuri din Bordeaux. Impresioneaza prin textura sa densa si intens aromata.

ArtikelID_1759___JeanFaux_Chateau11Château Jean Faux este un domeniu de 6.5 ha cu expunere sudica a vitelor de vie se afla peste raul Dordogne in zona Castillon-La Bataille. Densitatea viilor este de 7.400 vite/ha, plantate cu 80% Merlot si 20% Cabernet Franc, cu o varsta medie de 25 de ani. Primul an de recolta produs de actualul proprietar, Pascal Collotte (a lucrat ca International Sales Manager pentru producatorul de butoaie Saury) a fost in 2003. Randamentele au fost in 2008 in jur de 28 hl/ha si au scazut selectie si triere la 23 hl/ha. Fermentatia malolactica si maturarea pe drojdii fine in primele 6 luni in butoaie din stejar 45% nou si 45% la 1 ciclu, toate de la Saury. Urmat de inca 12 luni de maturare in aceleasi butoaie si inca 6 luni in tanc inainte de imbuteliere. Château Jean Faux 2011 are note dulci de lemn dulce, cirese negre, fructe rosii de padure si prajitura de fructe. Este un vin bine realizat, cu corpolenta medie, concentratie potrivita si textura matasoasa care poate fi baut cu placere acum si in urmatorii 3-4 ani.

Categories: Bordeaux, France
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: