Wine Club real,- (Arad) Impresii de la eveniment
Ultimele doua zile le-am petrecut degustand vinuri interesante in Timisoara si Arad. Joi seara, pe 10 Septembrie, am participat la evenimentul Wine Club organizat in incinta magazinului Real,- din Arad, chiar in sectiunea de vinuri si wine boutique. Am mai mentionat si in alte posturi alte cateva evenimente similare desfasurate, de aceasta data fiind cateva lucruri pe care as vrea sa le punctez.
Noutatea intervenita de la ultimele editii este prezenta lui chef Liviu Chiorpec, cel care se ocupa de sesiunile de live cooking. Liviu este specializat in evenimente de private dinning si de live cooking, si a fost cooptat in echipa real,- de catre Ladislau Kristof (Laci pentru prieteni), cel care este amfitrionul si se ocupa de organizarea celor doua tipuri de evenimente: Totul pentru gust si Wine Club.
Aceasta initiativa sustinuta de real,- a inceput acum 1 an impreuna cu Laci si a avut de la inceput scopul sa puna accentul pe vin printr-o asociere potrivita intre mancare si vin. Cooptarea lui Liviu si sesiunile de live cooking duc aceasta initiativa un pas mai departe inspre crearea unei experiente autentice pentru cei care participa.
Meniul pregatit de Liviu pentru aceasta serie de vinuri a fost alcatuit din 4 preparate, ce mi-au placut in mod deosebit au fost salata calda de caracatita si muschiul de vita cu sos pregatit cu sos de sofran, miere si citrice.
Pairing-ul mancare-vin si seria de vinuri servite aseara au fost gandite si alese la fel ca si pana acum de catre Laci, el insusi absolvent al cursului WSET Level 2 si care are o istorie bogata in domeniul culinar acumulata in cadrul societatii sale specializata pe produse de food premium si fine dinning.
Colaborarea intre cei doi: Liviu si Laci, este reusita pentru ca pe de o parte exista un chef specialist care pregateste preparatele servite in fata participantilor, oferind explicatii detaliate despre alegerea celor mai bune ingrediente si folosirea lor corespunzator. Pe de alta parte, sunt oferite vinurile spre degustare, foarte bine explicate de catre Laci si puse in valoare prin asocieri culinare inedite.
De exemplu, aseara combinatia salata calda de caracatita servita alaturi de 2 Chardonnay-uri de Lumea Noua: Marques de Casa Concha (Chile) si La Crema (Napa Valley, SUA) a scos frumos in evidenta aromele de unt si vanilie specifice Chardonnay-ului din Napa Valley.
Inedita a fost si participarea activa la eveniment a unor directori si sefi de departamente de vinuri din cadrul real,- care tocmai au urmat cursul WSET Level 1 si au sustinut examenul cu cateva ore inainte. Fiecare a fost invitat sa prezinte cate unul dintre vinurile servite in aceasta seara, sa spuna povestea vinului si sa comenteze pe baza sistemului de descriere parcurs la cursul WSET. Faptul ca acesti oameni care se ocupa de vin sunt sustinuti sa invete si sa se specializeze la nivel international, este o initiativa laudabila pe care sper sa o regasim la cat mai multi comercianti de vinuri din Romania.
Tematica evenimentului de aseara a fost vinuri din Lumea Noua, existand dezbateri si discutii intre participantii care si-au exprimat deschis preferintele pentru vinurile degustate. Au fost apreciate Sauvignon Blanc-ul din Noua Zeelanda de la Vila Maria, Malbec-ul de la Catena Zapata, Syrah-ul de la Casas del Bosque si Anwilka – un cupaj serios de Syrah, Merlot si Petit Verdot realizat de doi proprietari din Africa de Sud.
A fost un eveniment presarat cu emotii pentru cei care au prezentat vinuri pentru prima oara in fata unei audiente, dar bine coordonat de la care am plecat cu informatii noi despre mancare si vinuri, si asocierea lor.
-
October 14, 2015 at 12:00Oameni si vinuri din real,- (I) | From Grapes to Wine