Home > Champagne, Italy > Cina cu vinuri de la Real,-wine boutique

Cina cu vinuri de la Real,-wine boutique

IMG_20150910_002032

Aseara am participat la o cina privata avand ca tematica vinurile italiene, iar noutatea a fost locul de desfasurare al evenimentului: Hotel Vanilla din Timisoara. Hotel Vanilla este o locatie relativ noua, foarte frumos decorat, cu camere spatioase, care arata senzational pentru un hotel de 3 stele, iar gradina interioara unde s-a desfasurat aceasta cina este foarte cocheta, o oaza de verdeata si liniste care te indeamna sa te intorci oricand cu placere.

Noutatea evenimentului a fost ca toate vinurile servite au fost achizitionate din cadrul Real,-wine boutique din Arad. Despre Real,- si proiectul wine boutique dezvoltat in fiecare dintre cele 4 magazine din Arad, Constanta, Suceava si Oradea am mai scris si cu alte ocazii. Surprinzator pentru mine a fost insa o conversatie cu un prieten bun pasionat de vinuri, la fel de mult ca si mine, care a ramas de-a dreptul uimit sa auda ca in aceste magazine poti gasi vinuri celebre de la Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Quintarelli sau cele mai celebre Chateaux din Bordeaux.

IMG_20150909_195611

Cina de miercuri, 9 Septembrie, a fost o calatorie prin cele mai celebre zone viticole din Italia la care au participat aproximativ 16 persoane. Meniul de mancare a fost de degustare, fiecare preparat fiind insotit de 1 pana la 3 vinuri.

IMG_20150910_094822

Ca aperitiv o Champagne Brut Reserve Magnum de la Billecart-Salmon a deschis apetitul pentru seria de vinuri italiene care a urmat. Aromele de patiserie fina proaspat scoasa din cuptor impreuna cu notele citrice de lamaie coapta fac aceasta sampanie usor de indragit de la primul nas. In gust este cremoasa si plina, cu bule fine si aciditate potrivita. O favorita pentru mine. (92/100)

IMG_20150910_094555

Tiefenbrunner Kirchleiten Sauvignon 2013 provine din zona Alto Adige din Italia, prima aroma dominanta pe care o remarci este mineralitatea intensa ca de pietre de cremene. Din fundal vin si aromele de citrice, iar in gust vinul este gras si extractiv, insa aciditatea medie il face putin plat. Final mediu, usor amarui. (88/100)

Urmatorul flight a pus in paralel doua Chardonnay-uri celebre ale Italiei ce provin din doua regiuni diferite.

IMG_20150910_094642

Jermann Were Dreams 2011 provine din zona Friuli Venetia-Giulia si este unul dintre cele mai iubite vinuri de la Jermann alaturi de Vintage Tunina. Culoarea este galben aurie. Nasul este intens dar din pacate complet dominat de notele de vanilie date de maturarea excesiva in butoaie de stejar. In gust aciditatea joasa il face gras si usor plat, vanilia fiind in centrul scenei din nou. Este un stil care isi are proprii fani. (88/100)

IMG_20150910_094610

Gaja Rossj-Bass 2011 este un Chardonnay ce provine din Piemont, aflat in Nordul Italiei, si este unul dintre Chardonnay-urile consacrate ale acestei tari. Culoarea este galben deschisa.Ceea ce caracterizeaza acest vin sunt eleganta, un simt al masurii si armonia. Vinul este inca tanar, potentialul sau de evolutie este foarte bun, avand cel putin 4-5 ani de viata inainte. Nasul aduce in prim plan arome de citrice, miere si fructe exotice. In gust este armonios, echilibrat, fiecare inghititura este o placere. Final mediu spre lung, proaspat si persistent. (92/100)

IMG_20150910_094626

Prima serie de vinuri rosii pune in ring un Brunello din Toscana alaturi de cel mai notoriu Barbaresco al Italiei, ambele vinuri de la doi titani ai istoriei vinului italian.

Biondi-Santi este de multi considerat pe buna dreptate parintele vinurilor Brunello di Montalcino, un deschizator de drumuri care acum 30-40 de ani a ales sa devina un pionier al calitatii. Astazi cred ca sunt usor depasiti de competitie. Biondi-Santi Brunello di Montalcino 2007 are o culoare rosie rubinie intensa. Nasul este expresiv si mediu ca intensitate, in care se combina note de ierburi aromate, pamant si cirese amare. In gust este mai subtire decat te-ai astepta de la un astfel de producator pentru excelentul an de productie 2007, cu tanin prezent dar bine slefuit si chiar moale. Final scurt spre mediu, cu note de cirese amarui. (89/100)

IMG_20150910_094517

Gaja este cel mai cunoscut producator din zona Piemont, vinurile sale rosii fiind adorate si devenite obiecte de colectie pentru cunoscatori. Cel mai cunoscut vin rosu al Gaja este Barbaresco. Gaja Barbaresco 2010 are o culoare rubinie inchisa. Foarte tanar, vinul are nevoie de o aerare temeinica pentru a lasa aromele de fructe rosii necoapte, petale uscate de trandafir si lemn dulce sa se faca remarcate. In gust este mai expresiv, cu o structura bogata de tanin intr-un stil baroc specific vinurilor realizate din Nebbiolo. Ceea ce apreciez in mod deosebit la Barbaresco de la Gaja este senzatia de imponderabilitate simtita in gust in ciuda structurii masive de tanin. Final lung, energizat de prezenta taninului pe gingii. (93-94/100)

Trecerea catre urmatoarea serie se face rapid fiind indelung asteptata de catre participanti. O degustare comparativa a doua dintre cele mai celebre si adulate Super-Toscane este un eveniment in sine. 2010 a fost un an excelent pentru Toscana, iar Ornellaia si Sassicaia au consecventa in calitate in fiecare an.

IMG_20150910_094758

Sassicaia 2010 este un cupaj clasic de Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc. In seara aceasta, Sassicaia este vinul care ia premiul pentru cel mai expresiv si complex profil aromatic la nivel olfactiv. Deosebit de complex, intens si profund, fiecare mirosire a paharului devine o imersiune intr-un caleidoscop de arome ce vireaza intre lichior de afine, muguri de afine, mure, paprika, ierburi aromate si ciocolata, profilul schimbandu-se treptat pe masura ce vinul sta in contact cu aerul. In gust este suplu, cu tanin prezent dar bine slefuit, armonios, proaspat si echilibrat. Vinul este deja o placere de savurat. (95/100)

IMG_20150910_094733

Ornellaia 2010 este un cupaj clasic bordolez de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si Petit Verdot. Mult mai discret si sfios in arome la nivelul nasului decat Sassicaia, compenseaza si chiar pluseaza in gust. De la primul atac vinul impresioneaza prin bogatie, intensitate si voluptatea aromelor. Primul gand cand il gusti este Bordeaux. Are pedigree-ul si calitatea celor mai bune Chateaux din Bordeaux. Aromele intense de lichior de afine, paprika, mina de creion si ciocolata neagra imbraca maiestuos structura bogata de tanin. Echilibrul este suprem. Este vinul care castiga in aceasta competitie intre cele 2 Super-Toscane. (96/100)

IMG_20150910_094709

Finalul serii aduce un Amarone al zonei Veneto de la cel mai traditionalist si apreciat producator: Quintarelli. Aerat 6 h vinul pare ca mai are nevoie de inca 6 h cel putin de respirat. Ceea ce impresioneaza la acest Amarone della Valpolicella 2003 de la Giuseppe Quintarelli este echilibrul si senzatia de imponderabilitate pe care o are, ceea ce-l face foarte usor de baut. In ciuda texturii bogate, a densitatii din gust si a nivelului mare al alcoolului 16.5%, care in acest caz este doar un simplu numar, vinul ramane proaspat si jovial. Un vin complex in care se regasesc arome de prune, smochine, rom, visine, cacao, foarte intens, cu final lung si extrem de persistent. (97/100)

O cina care a meritat tot drumul facut pana la Timisoara, si o selectie de vinuri extraordinara pe care o puteti regasi in oricare dintre cele patru magazine Real,-.

Categories: Champagne, Italy
  1. No comments yet.
  1. September 11, 2015 at 17:46

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: