Home > Romania, Visits at wineries, Wine-dinners > Impresii de la jurizarea The Wine Book of Romania

Impresii de la jurizarea The Wine Book of Romania

11924340_1651264295086371_225548756027414973_o

M-am intors recent de la Valea Verde (Cund) unde s-a desfasurat jurizarea vinurilor alese de catre Marinela Ardelean pentru a fi incluse in The Wine Book of Romania, carte ce va apare pana la sfarsitul anului curent, si dupa cateva zile de odihna ma simt dator sa impartasesc cateva impresii despre acest eveniment.

11950316_891567354250646_646514164582351803_oIn primul rand alegerea locatiei mi s-a parut extrem de inspirata, fapt indelung confirmat si de catre ceilalti membri ai juriului cu participari mult mai numeroase la alte concursuri internationale. Se pare ca si in cazul lor a fost one of a kind experience. Lipsa completa a semnalului la telefon, prezent doar in incinta restaurantului unde se servea micul-dejun si cina, cred ca a fost de bun augur, filtrand orice posibile interferente din exterior. Organizarea intregului eveniment a fost ireprosabila, iar cei trei somelieri: Bogdan, Marius si Anda, care s-au ocupat de pregatirea a peste 250 de sticle de vin si a sute de pahare merita toate laudele. In ciuda caldurii de afara vinurile au fost servite la temperatura optima in cele 2 zile de concurs.

IMG_20150827_085839

IMG_20150827_090558Revenind la evaluarea in sine, pot mentiona cateva detalii tehnice:

  • fiecare jurat a degustat 190 de vinuri in cele 2 zile de concurs.
  • degustarea s-a desfasurat in fiecare zi dintre cele 2 de concurs (26, 27 August 2015) in doua sesiuni: dimineata de la 9:00 la 14:30 si dupa masa de la 18:30 la 20:30, un maraton avand in vedere ca fiecare vin a fost degustat si discutat in comisii si intre toti cei 8 membri.
  • in total in evaluare au intrat aproape 250 de vinuri.
  • vinurile au fost servite toate in orb (blind) pe diferite categorii: albe autohtone, internationale, cupaje, roze, rosii autohtone, internationale, cupaje, vinuri dulci, spumante, etc. Rezultatele nu au fost comunicate nici membrilor juriului nici macar la final. Cartea va fi o surpriza pentru toata lumea.
  • singurele informatii comunicate despre fiecare vin au fost anul de recolta si soiurile (autohton sau international).
  • notarea vinurilor a urmarit sa puna intr-o anumita categorie fiecare vin, mai mult decat sa acorde o nota fixa. Astfel 3 stele reprezinta intervalul 80-84/100, 4 stele intervalul 85-89/100 si 5 stele vinuri de peste 90 de puncte.

11219596_1650227385190062_9088630331195604371_nJurizarea s-a facut pe comisii care au alternat intre echipe de cate 2 sau 4 membri. Toate soiurile autohtone au fost degustate si comentate de catre toti membrii juriului, in timp ce la soiurile internationale degustarea si comentarea lor s-a facut in comisii de cate 4 membri formate din 2 echipe de cate 2 jurati.

11875240_891570987583616_4938768818503399897_o

Modul de desfasurare a jurizarii soiurilor autohtone s-a desfasurat in urmatorii pasi:

  • echipe de cate 2 jurati asezati la aceeasi masa au degustat aceleasi vinuri servite tuturor celor 8 membri.
  • fiecare echipa a produs un rezultat final partial notat intre 3 si 5 stele sau descalificat (cand era cazul).
  • fiecare echipa si-a ales un reprezentant care sa discute cu reprezentantii celorlalte 3 echipe nota acordata fiecarui vin. In cazul in care punctajele acordate fiecarui vin nu erau la fel pentru toate cele 4 echipe, aveau loc discutii pentru a clarifica care aspecte ale acelui vin au fost apreciate sau depunctate de catre echipe. In baza unui acord general se stabilea nota finala.
  • vinurile care au fost eliminate au fost reintroduse in concurs in ultima sesiune de degustare de joi seara pentru a se constata consecventa notei initiale.
  • intregul eveniment inclusiv sesiunile de degustare si discutiile au fost filmate in intregime si vor apare in cadrul unui documentar TV.

In cazul soiurilor internationale s-a procedat in acelasi mod la notarea vinurilor, diferenta fiind ca nu toti membrii juriului au degustat toate vinurile. Comisii de cate 4 membrii impartiti in 2 echipe de cate 2 persoane au urmarit aceeasi pasi mentionati mai sus.

11898601_1650227361856731_3290620286947091204_n

Partea interesanta este ca la fiecare serie de vinuri se schimbau membrii echipelor, astfel incat fiecare jurat a putut degusta cu toti ceilalti 7 colegi de cel putin 3-4 ori in cursul celor 2 zile. Fiecare serie continea intre 6 si 12 vinuri, cu pauze de 5-10 minute intre serii, timp in care se schimbau toate paharele cu unele noi si vinurile noi erau turnate de catre somelieri.

Ceea ce m-a surprins extrem de placut este ca juratii straini au recunoscut o parte din strugurii autohtoni: Novac, Negru de Dragasani, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, etc. Ce este cert este insa ca unanim au constatat evolutia calitatii vinurilor produse in Romania.

11900094_891566144250767_3993566497510720220_o

Mi-a placut initiativa Marinelei care a solicitat ca fiecare membru al juriului sa-si aleaga un vin care l-a marcat/impresionat in mod deosebit si despre care sa scrie propria nota de degustare care va apare de asemenea in aceasta carte. Mentionez ca nici in acest caz nu s-a comunicat numele vinului sau al producatorului.

A fost o experienta deosebita pentru ca am putut degusta si comenta vinurile alaturi de o echipa de specialisti internationali. Am apreciat fiecare moment petrecut in compania fiecarui jurat si cred ca aceste discutii au avut o valoare la fel, poate chiar mai insemnata decat nota in sine, cel putin pentru mine ca membru al juriului.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: