Home > Romania > Domeniile Franco-Romane gama de vinuri degustate

Domeniile Franco-Romane gama de vinuri degustate

Domeniile Franco-Romane au fost probabil revelatia anului 2014 pentru mine. Nu am mai incercat aceste vinuri in trecut, iar faptul ca am cautat vinuri organice pentru export a fost sansa de a intalni proprietarul cramei si a degusta vinurile sale.
Proprietarul Domeniilor Franco-Romane este francezul Denis Thomas, originar din Burgundia, care a ajuns sa produca printre primele vinuri organice din Romania. Crama este in Dealu Mare, si asa cum remarca si Denis, clima continentala cu ierni reci si veri toride specifica zonei este comuna regiunii Burgundia. Pe aceste similitudini a contat si el cand a decis sa planteze Pinot Noir si Chardonnay, pe langa soiurile locale Feteasca Neagra si Tamaioasa Romaneasca. Sunt doua game de vinuri organice produse: Crai Nou care sunt vinuri vinificate fara influenta butoaielor de lemn, si Terre Preciuese, gama superioara alcatuita din 3 vinuri: Pinot Noir, Chardonnay si Feteasca Neagra, vinuri maturate intre 8-10 luni in butoaie din stejar frantuzesc.
Vinurile din gama Crai Nou: Pinot Noir, Feteasca Neagra, Chardonnay si Riesling, sunt vinuri care reflecta poate cel mai bine amprenta terroir-ului nefiind expuse maturarii in barrique. Pentru cineva din afara Romaniei care doreste sa invete despre stilul, particularitatile si influenta terroir-ului din Dealu Mare, aceste vinuri sunt probabil cea mai buna introducere. Sunt vinuri tinere, apte pentru consum imediat, cu potential de pastrare redus (1-3 ani), dar care surprind papilele in cel mai exuberant mod.
 
Gama Terre Precieuse este incununarea know how-ului unui francez veritabil din Burgundia cu calitatea cea mai buna a strugurilor de Pinot Noir si Chardonnay produsi in Dealu Mare. Maturarea de 8-10 luni a Pinot Noir-ului si a Feteasca Neagra in barrique, si cea de 4-5 luni a Chardonnay-ului, aduc o complexitate foarte buna acestor vinuri.


Pentru cei mai initiati in vinurile internationale, Pinot Noir-ul de la Domeniile Franco-Romane aduce cu un veritabil Volnay, in timp ce Chardonnay-ul te duce cu gandul la un Pouilly Fuisse de buna calitate. Feteasca Neagra Terre Precieuse este un produs inedit in sensul in care avem un strugure pur romanesc interpretat si transpus in stil Burgundian. O experienta care merita incercata.
Ce mi-a placut in mod deosebit la vinurile din gama Terre Precieuse a fost la Pinot Noir faptul ca aromele de fructe rosii: zmeura, capsuna si cireasa, sunt foarte pure, caracterul usor ierbos aduce complexitate, in timp ce ingust iti acopera cu totul palatinul dand senzatia de plin si dens.
Chardonnay-ul nu este unul care sa te ameteasca cu aromele de unt sau vanilie in exces, este elegant si echilibrat, discret dar foarte bine conturat. In gust mi-au placut aromele de fructe tropicale, cu usor iz de mango si mandarine coapte. Feteasca Neagra este complexa si eleganta, nu este un exemplu de extractivitate in exces, dar este fina si plina de caracter.
Vinurile din gama Terre Precieuse au un potential mediu de invechire de 3-5 ani.
Tamaioasa Romaneasca Chateau Pietro este un vin dulce produs in anul 2000 fiind imbuteliat la 50 cl. Vorbim de un vin cu o vechime de 14 ani care a evoluat frumos, iar influenta putregaiului nobil este reflectata de aromele de sofran si marmelada de citrice.
Asa cum am scris la inceput, vinurile vor fi propuse catorva clienti deja stabiliti din Franta, Anglia, Polonia, Tarile Scandinave si Elvetia.
Categories: Romania
 1. Marius Sarba
  November 11, 2014 at 12:05

  Buna ziua,

  Ma bucur sa va citesc informatiile publicate pe acest blog si inteleg ca aveti suficiente cunostinte sa evaluati anumite tipuri de vin,

  Recent am intrat in posesia unor vinuri destul de vechi ( 1970/1990, Germania) si as dori sa va cer sfatul vis a vis de o posibila evaluare, eventual vanzare,

  Marius

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: