Home > Romania > En-primeur Domaine Ceptura Rouge 2011 si 2012

En-primeur Domaine Ceptura Rouge 2011 si 2012

10294514_10203756098488794_3280892542640955625_n

Azi am degustat in birou Domaine Ceptura Rouge 2011 si 2012, vinuri care sunt in plin proces de invechire la sticla pentru o buna bucata de vreme de acum inainte. 2011 va fi lansat probabil la sfarsitul acestui an, in timp ce 2012 mai are de stat in crama si invechit in sticla cel putin inca 16-18 luni.

Ceea ce este important de mentionat este ca 2012 va fi cel mai probabil varful de extractivitate construit gradual in ultimii 10-13 ani de Davino prin micsorarea procentului de Feteasca Neagra din cupaj: de la 60% la 25% in 2012, si cresterea gradului de maturare in butoaie din stejar romanesc a fiecarui strugure care alcatuieste vinul final. Ceea ce aduce 2012 este expresia unei maturitati a producatorului bazata pe o experienta construita gradual pe o durata de mai bine de un deceniu de vinificare. Evolutia in calitate este data de mai multi factori: vite de vie mai vechi, vinificare pe loturi selective si separata a diferitelor tipuri de struguri, controlarea stricta a randamentului de struguri pe hectar, selectia celor mai bune butoaie care sa alcatuiasca gama Davino cu varfuri de calitate ascendenta pe Domaine Ceptura Rouge, Flamboyant si Rezerva Rosu, urmarirea an de an de a creste procentul de vin baricat din cupajul final.

Vinurile rosii de azi au un potential bun de invechire atestat de exemplarele din 2006, 2007 si 2008 ce par a intra in fereastra optima de consum la 6-8 ani de la recolta, cu potential in continuare de pastrare si de evolutie. 2009 si 2010 deja vor beneficia de un interval si mai mare de pastrare, cu un plus de complexitate in evolutie.

Domaine Ceptura Rouge 2011 are o culoare inchisa aproape opaca cu reflexii purpurii. Are un nas mai retinut decat 2012 dar elegant, cu arome intense de visine coapte, scortisoara si nucsoara, usor floral: violete, tigari de foi aromate si o nota distincta de busuioc. Dens, bine structurat si echilibrat, cu tanin ferm dar bine slefuit si matasos, usor auster dar binevenit, cu senzatii de boaba de cafea proaspat macinata, gust usor amarui de ciocolata neagra ce se prelungeste si in finalul mediu spre lung, proaspat. O senzatie de salivatie intensa in postgust data de aciditate. Sobru si interesant. Pare cel mai apropiat Domaine Ceptura Rouge de un Bordeaux clasic. (91-92/100)

Domaine Ceptura Rouge 2012 are o culoare purpurie, opaca. Nasul este dezvoltat si in formare, cu complexitate deja prezenta, arome primare intense de fructe coapte, negre mai mult decat rosii, visine, cirese negre, muguri de coacaze, scortisoara si nucsoara dulce, aduce o noua dimensiune cu o senzatie de salin alaturi de spectrul floral amplu reprezentat prin aromele de violete. Momentan nasul te invita sa-l explorezi si sa distingi notele distincte si bine reprezentate. In gust este dens si mai concentrat, cu corpolenta plina, structura ferma a taninului slefuit dar mult mai bine camuflat de straturile generoase de fruct. Echilibrat, aduce senzatii de rodie si visina coapta cu aciditatea specifica, ristretto amarui, si o prospetime construita de taninul ferm si aciditatea buna ce lasa o salivatie pronuntata in postgust. Final mediu spre lung cu tente dulci-amarui de visine in ciocolata neagra. Nivelul de extractivitate si bogatia fructului sunt absolut seducatoare. (92/100)

Doua vinuri care merita cu siguranta sa fie descoperite in momentul lansarii lor si care vor evolua probabil catre note si mai interesante in urmatorii 5-8 ani de la lansarea lor.

 

Categories: Romania
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: