Home > Romania, Wine-dinners > Degustare verticală de Cuvee Uberland și Solo Quinta

Degustare verticală de Cuvee Uberland și Solo Quinta

cuvee uberland 1

 

Un eveniment unic marca “From Grapes to Wine” si “Cazan cu Vin” a avut loc joi, 13 martie 2014, si anume o degustare verticala de trei ani diferiti de Solo Quinta (2010, 2012 si 2013) si sase ani de Cuvee Uberland (2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012).

Unicitatea verticalei de Cuvee Uberland vine si din faptul ca nici macar producatorul -Cramele Recas, nu mai este in posesia tuturor anilor de recolta, momentan pe piata fiind editia 2011. Evenimentul s-a desfasurat la restaurantul Bon din Centrul Vechi din Bucuresti, si a intrunit un grup de 12 persoane, entuziasti ai vinului.

Am inceput cu noul medaliat cu Argint la Mundus Vini, Sole Chardonnay Barrique 2013, un vin care in acest an de recolta a fost maturat in butoaie din stejar frantuzesc. Vinul merge pe acelasi tipar ca si editiile precedente cu arome intense de condimente, citrice si banane, viu si proaspat in gust, dar avand parca o nota mai eleganta si mai retinut in aromele date de stejar.

Prin amabilitatea producatorului am putut introduce in degustare mostre de tanc de Cuvee Uberland 2012 si Solo Quinta 2013.

Seria de vinuri Solo Quinta a adus o reala surpriza prin impresiile lasate de editia din 2010.

cuvee uberland 2

 

Solo Quinta 2010 este un vin alb matur si aflat la apogeu, foarte interesant. Pentru mine, cel mai interesant vin al seriei de albe. Culoarea este galbena aurie, iar vinul a dezvoltat un buchet de sticla extrem de placut. La nivel olfactiv surprind aromele de fructe galbene si petale de flori uscate, coaja de lamaie deshidratata, alaturi de cele de busuioc si baton de vanilie. In gust vinul este asezat, a pierdut din aciditatea zglobie a tineretii, dar pastreaza un echilibru si o intensitate a aromelor buna.

Solo Quinta 2012 si 2013 au foarte multe similaritati, mergand pe acelasi stil bogat si intens in arome, proaspat, cu fructe tropicale, banana, piersica si caise albe, si note citrice. Aciditatea este vie si senzatia de corpolenta plina caracterizeaza ambele vinuri, cu un plus de amplitudine si mai multe nuante in editia din 2013. De altfel Solo Quinta 2013 a si primit medalia de Aur la Mundus Vini de anul acesta.

Cel mai asteptat moment al degustarii a fost cu siguranta aparitia in pahare a lui Cuvee Uberland. Vinurile au fost servite comparativ in serii de cate doi ani diferiti, incepand cu 2012 si 2011.

 Cuvee Uberland este primul vin romanesc realizat printr-o tehnica folosita in Australia pentru vinurile dulci – cane cutting, unde o parte din corzile fiecarui butas de vie sunt taiate cand au ajuns strugurii la maturitate deplina. Strugurii sunt lasati sa se usuce in vie intre doua si trei saptamani, pana aproape de stafidire, realizand o concentrare a aromei si a zaharului din care rezulta un vin mai dens si mai concentrat, asemanator celebrului Amarone. In realizarea vinului Amarone se folosesc de asemenea struguri lasati sa se stafideasca, diferenta fiind ca aceasta metoda denumita Appasimento presupune culegerea strugurilor la maturitate deplina si uscarea lor pe etajere din bambus in camere cu temperatura controlata.

Prima incercare a fost in 2006, insa tehnica cane cutting a fost aplicata doar unei parti din strugurii care au alcatuit vinul final. Rezultatul favorabil i-a convins pe vinificatori sa ridice la 100% procentul de vie taiata in 2007. In fiecare an se fac ajustari minore pentru a se obtine un vin din ce in ce mai bun. In 2010, datorita conditiilor nefavorabile nu s-a produs Cuvee Uberland.

Cuvee Uberland 2012 (mostra din tanc, vinul va fi pe piata incepand cu 2015 probabil) are un nas deja bine format cu nuante de visine si cirese in alcool, note proaspete de legume verzi si tente mentolate. Este fin si intens in gust, taninul facandu-si simtita prezenta in final. Un vin care se anunta de acum foarte interesant. (90/100)

Cuvee Uberland 2011 este mult mai asezat, cu senzatie mai supla in gust si cu un plus de prospetime. (89/100)

Cuvee Uberland 2009 are arome proaspete de fructe rosii, visine in alcool, cu corp plin, dar suplu (89/100). Mult mai interesant este in schimb Cuvee Uberland 2008 care incepe sa aduca din ce in ce mai mult cu un veritabil Amarone. Nasul este bine conturat, intens si complex, iar aromele de piele, visine coapte, ciocolata in lapte si trufe te duc imediat cu gandul in Veneto unde se produce Amaronele. In gust este plin, matasos, concentrat si complex, cu arome intense de rom, ciocolata, bomboane Mon Cherry, bine structurat, cu tanin slefuit si dulce. (91/100)

Cuvee Uberland 2007 este dupa parerea mea cea mai fidela expresie a unui Amarone si probabil exact ceea ce se urmareste pentru realizarea acestui vin. Culoarea, nasul si gustul sunt tipice stilului: culoare visinie inchisa, arome de piele, rom, migdale si visine in alcool, cu gust bogat si intens, dens si concentrat, cu tanin bogat dar matasos si bine echilibrat. Final lung cu aceleasi note de bomboane Mon Cherry. (91/100)

Recunosc ca cel mai asteptat vin pentru mine era Cuvee Uberland 2006, acest lucru si datorita impresiei si surprizei pe care am avut-o imediat la degustarea lui la lansare. Nasul este cel al unui vin matur, aflat la apogeu, cu arome de visine putrede, piele, in gust este plin dar suplu, cu tanin inca ferm, usor dezechilibrat, cu note de Sherry. (88/100)

Pentru a sintetiza intreaga degustare intr-un top 3 al vinurilor albe si rosii, as plasa Solo Quinta 2010 pe primul loc in seria albelor, urmata de 2013 si 2012. Pentru seria de Cuvee Uberland de departe pe primul loc as pozitiona 2007, urmat de 2008 si 2012.

Acest articol poate fi vizualizat si aici.

Categories: Romania, Wine-dinners
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: