Degustare Hecht & Bannier

Les Crus (4) ©Hecht&Bannier

Articol publicat pe site-ul revistei Millesime.

Miercuri 20 februarie a fost prezent in Bucuresti Francois Bannier, unul dintre cei doi oenologi si proprietari ai producatorului de vinuri din sudul Frantei: Hecht & Bannier. Cu aceasta ocazie, importatorul si distribuitorul acestor vinuri in Romania – compania Le Manoir – a organizat o degustare la Wine Bar-ul pe care-l detine pe strada Episcopiei 2-4, langa Ateneul Roman in Bucuresti. In cadrul acestei degustari Francois Bannier a prezentat vinurile pe care le produce impreuna cu partenerul sau Didier Hecht. Francois Bannier provine din Bordeaux, Didier Hecht din Alsacia, ambii au lucrat la diferite crame in Burgundia, dar s-au indragostit imediat de sudul Frantei si au decis sa inceapa un parteneriat impreuna.

Hecht&Bannier este o societate relativ tanara, stabilita in anul 2002 in sudul Frantei, producand vinuri in regiunea Langeudoc-Roussillion si Provence, care s-a remarcat rapid prin calitatea vinurilor sale, atragand atentia presei internationale de vin si obtinerea constanta a unor punctaje mari.

Hecht&Bannier este un negociant eleveur, ceea ce inseamna ca societatea nu detine vita de vie proprie. Achizitia de struguri are loc atat de la producatori tineri, cat si de la diverse cooperative si domenii cu renume. Hecht & Bannier achizitioneaza de asemenea vinuri care au terminat fermentatia si care sunt apoi transportate in locatia lor pentru a fi cupajate si maturate. Un negociant eleveur controleaza intreg procesul de la cupajare la maturarea vinului, prin alegerea tipului de butoaie de stejar, durata, imbutelierea si invechirea lui in sticle inainte de a fi pus pe piata. H&B sunt specilizati in producerea vinurilor rosii.

Francois Bannier a declarat ca, desi nu au contracte pe mai multi ani cu nici unul dintre producatori, ei achizitioneaza struguri sau vin de la aceleasi surse in proportie de 80% in fiecare an, continuand insa sa prospecteze si sa descopere furnizori si zone noi. H&B produce vinuri din Minervois, Saint Chinian, Faugeres si Limoux in Languedoc, Cotes du Roussillon Villages si Maury in Roussillon, Bandol si Cotes de Provence din Provence.

Sunt preferate achizitiile de struguri sau de vin ce provin din parcele cu vita de vie ce ajung si la 100 de ani vechime din micro-climaturi mai racoroase, scopul urmarit fiind obtinerea unor vinuri dense, dar care pastreaza prospetime.

Procesul de maturare se face in diferite vase de ciment si de lemn, baricuri de 225 l dar si butoaie mari de stejar de 600 l, denumite demi-muids si comune in aceasta parte a Frantei. Acest proces dureaza pana la 24 de luni pentru vinurile numite sugestiv les Crus: cupaje de vinuri ce provin din mai multe parcele diferite din aceeasi apelatiune (ex. Minervois, Saint Chinian, Cotes du Roussillon Villages) si reunite fiecare intr-o singura eticheta.

882199_10200663829784009_1254062948_o

Cei doi asociati din Hecht&Bannier se mandresc cu faptul ca vasta majoritate a producatorilor cu care lucreaza controleaza vite de vie ce ofera struguri certificati organic, acest lucru demonstrand atentia crescuta pe care o primesc plantele. Recunosc de asemenea cu mandrie ca sunt cei care platesc cel mai mult pentru strugurii sau vinurile achizitionate.

 Vinurile pe care le produc se caracterizeaza prin accesibilitate si expresivitate, chiar din momentul lansarii, arome de lemn de stejar foarte bine integrate si care lasa expresia terroir-ului sa se afirme, echilibru intre densitate, fruct si prospetime. Sunt vinuri bine structurate, cu taninuri coapte si polisate, per ansamblu placand imediat.

 Impreuna cu Francois Bannier am degustat si comparat expresii diferite de Syrah din Minervois, Saint Chinian si Faugeres din Languedoc, de Grenache din Cotes du Roussillon Villages si de Mourvedre din Bandol:

  • H&B Minervois 2009: un vin inchis la culoare, expresiv, cu arome bogate si intense de fructe coapte, note de cacao si condiment, in gust echilibru intre finete si putere, structura densa, final mediu spre lung, cu note de ciocolata neagra si condiment.
  • H&B Saint Chinian 2008: note florale si lemn dulce aromat, frumos imbinate cu cele de fruct si scortisoara. Structura mai densa, taninuri coapte si postgust mediu spre lung. O expresie a Syrah-ului mai proaspata decat Minervois-ul.
  • H&B Faugeres 2008: cea mai impozanta expresie a Syrah-ului majoritar dintre cele trei vinuri. Un vin inchis la culoare, concentrat si voluptos in gust, echilibru excelent intre aromele bogate de fructe negre, ciocolata si carne macra, taninuri si prospetime, cu un final lung si postgust de-a dreptul picant.
  • H&B Cotes du Roussillion Villages 2009: cupaj majoritar de Grenache Noir alaturi de Syrah, Carignan si Mourvedre, merge o treapta si mai sus in concentratie si densitate. Un vin puternic, masculin, cu taninuri ferme dar coapte si imblanzite, avand clasa si putand face fata cu mandrie unui vin mai scump din Chateauneuf du pape. Final lung ce lasa arome dense de cacao, fulgi de ciocolata si condiment in postgust.
  • H&B Bandol 2009: provine din Provence unde 80% din vinul produs este roze; Francois se declara pe buna dreptate extrem de incantat de rezultatul final din sticla. Vinul este majoritar Mourvedre (peste 80%) si exprima perfect atributele acestui strugure: arome intense de pasta de masline negre usor amaruie, fructe rosii proaspete si note bogate de vanat si pamant proaspat arat. Maturarea indelungata a imblanzit taninurile ferme si mai salbatice specifice Mourvedre-ului, oferind un vin expresiv si accesibil. Este primul vin rosu lansat de H&B din Bandol. In general, vinurile provenind din Mourvedre sunt expresive si deschise in primii 2 ani de viata, urmand o etapa de ,,inchidere” de 3-4 ani, timp in care vinul este “zgarcit” in arome, pentru ca apoi sa se redeschida mai complex si mai evoluat. Sunt vinuri cu un potential bun de pastrare.

Vinurile Hecht&Bannier sunt disponibile in Romania prin importatorul La Manoir si in reteaua magazinelor Comtesse du Barry la preturi intre 59 Ron pentru gama entry level – denumite generic Languedoc – si 83-148 Ron pentru les Crus.

Articol scris de Cosmin Grozea

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: