Jurnal de degustare cu vinuri din Franta @ La Brasserie 12 Februarie 2013
Desi la distanta de doar cateva zile dupa o alta degustare avand ca tema vinurile din Franta, vinuri de care ma simt foarte apropiat ca si stil, am organizat impreuna cu Nicusor Cazan (Romanian Wine Events) un alt eveniment similar. De aceasta data am incercat sa ridicam si mai mult nivelul degustarii si calitatea vinurilor prezentate, iar ca si criterii de selectie ale vinurilor au contat pedigree-ul producatorilor, calitatea anului de recolta (am ales cei mai buni ani posibili pentru fiecare regiune aleasa in parte), dar si accesibilitatea vinurilor ca si placere oferita in prezent. Este drept ca am avut anumite rezerve vis-a-vis de vinurile din 2005 din Bordeaux datorita faptului ca anul a fost unul exceptional in aceasta regiune (ca de altfel in tot restul Frantei) si astfel aceste vinuri au un potential de invechire foarte indelungat (30-50 ani minim pentru cei mai buni producatori), astfel incat vinurile ar fi putut fi inchise si greu de descifrat astazi.
Cu majoritatea vinurilor am intrat in contact in ultimii 2-3 ani cel putin o data, cu cateva exceptii: Chateau Rieussec 1996, a Grand Cru-ului din Rheingau: Muller Catoir Grosses Gewachs 2007 si a surprizei oferite cu generozitate de catre unul dintre participanti, care a pus in joc un alt vin din Bordeaux: 2005 Chateau Lascombes Margaux, vin ce a intrat in competitie directa cu cele doua vinuri pregatite de noi din aceeasi zona.
Ceea ce este interesant de mentionat vis-a-vis de Chateau Lascombes este ca acum cativa ani a sponsorizat o competitie desfasurata sub egida Grand Jury Europeen (GJE) reunind toate vinurile celebre din Bordeaux provenite din anul 2005, ce au intrat alaturi de acest Chateau intr-o degustare in orb. Scopul urmarit a fost stabilirea unei ierarhii si pozitionarea Chateau Lascombes in acest context. In aceasta competitie au intrat vinuri celebre ca Chateau Latour, Lafite si Mouton Rothschild, degustarea fiind o orizontala a anului 2005. Chateau Lascombes s-a clasat pe locul 1 dintre cele 50 de vinuri degustate. Bineinteles ca au aparut foarte multe polemici si controverse avand in vedere cine a fost sponsorul competitiei. Aici puteti citi mai multe despre acest eveniment organizata de GJE.
In cazul nostru lucrurile au fost mai simple si nu au existat controverse, toti cei 13 participanti ai acestei cine apreciind vinurile strict din punct de vedere al placerii, fara nici o miza financiara. Locul de intalnire in aceasta seara a fost restaurantul La Brasserie Bistro&Lounge pe care l-am ales atat din punctul de vedere al calitatii superioare a mancarii si a atmosferei, dar mai ales datorita faptului ca este primul local care prezinta cea mai lunga si completa lista de vinuri din Romania, listand peste 250 de etichete diferite ce acopera, cu foarte mici exceptii, majoritatea zonelor viticole ale lumii si demonstrand astfel dorinta de a aduce un suflu nou in zona restaurantelor de top din Bucuresti. Mancarea a fost ca de obicei la cel mai inalt nivel si v-as recomand sa-l vizitati cand aveti ocazia.
Trecand peste partea de introducere, mentionez ca vinurile au fost servite in serii de cate 2 – in functie de zona de provenienta, exceptie facand seria de Bordeaux-uri (3).
Vinul care a inceput seara a fost o sampanie Vintage, un Champagne Telmont Grand Vintage 2002 (90/100) care pare sa fi pierdut din aciditatea sprintara, dar care compenseaza la capitolul aromonie, rotunjime si complexitatea. Surprinde prin aromele de alune prajite, armonios imbinate cu cele citrice si de flori albe. De asemenea dozajul isi face simtita prezenta in gust. Telmont este un producator relativ mic dupa standardele regiunii Champagne care produce deopotriva sampanii NV (Non Vintage) si Vintage. In cazul sampaniilor NV, se realizeaza fermentatie malolactica pentru a da rotunjime vinurilor, in timp ce pentru cele Vintage, Telmont a ales sa opreasca fermentatia malolactica cu scopul de a pastra prospetimea vinurilor.
Am continuat cu o sampanie roze provenind de la un producator mic, artizanal: Champagne Veuve Fourny Rose 1er Cru Vertus Brut (91/100) cu care am intrat in contact acum mai bine de un an si care m-a cucerit pe deplin in momentul in care am servit-o alaturi de carpaccio de ton. Sampania de culoare roze somon deschis, cu bule fine si dese, surprinde prin aromele intense de fructe mici rosii, drojdii dar si o tenta citrica la nivel olfactiv. In gust este mult mai cinstita, dozajul fiind minim, astfel incat senzatia simtita este de puritate a aromelor, curata si precisa ca un laser, cu senzatii minerale accentuate si chiar prezenta taninurilor. Finalul este proaspat, citric si lung. Veuve Fourny este printre putinele case din Champagne care detine un Clos (un lot de vite de vie inconjurat de pereti din piatra, care protejeaza viile de vant si care creaza un fel de micro-climat): Notre-Dame, din care produce cuvee-ul lor de prestigiu prin fermentare si maturare in butoaie de stejar: Veuve Fourny Notre Dame.
Seria vinurilor albe linistite a pus in antiteza, cu scopul de a lasa posibilitatea oaspetilor sa aleaga stilul preferat, un vin sec (dupa standardele din Germania): Muller Catoir Grand Cru, si un vin cu ceva rest de zahar destul de ridicat: Markus Molitor Spatlese. Am servit initial 2007 Muller Catoir Breumel in den Mauern Grosses Gewachs (92/100), un vin cu o mineralitate pronuntata, ca de piatra de cremene peste care s-a turnat petrol, bine sustinuta de aromele de fructe exotice: ananas, dar si piersici si caise albe. In gust vinul are o coloana vertebrala absolut de invidiat data de aciditatea mare, care sugereaza potentialul indelungat de pastrare al vinului, dar si faptul ca l-am deschis mult prea devreme. Mult timp in postgust aciditatea iti lasa senzatia ca tocmai ai muscat dintr-o lamaie foarte coapta si-ti stimuleaza salivatia. Muller Catoir este cel mai bun producator din Rheingau, si singurul proprietar, avand monopol, al parcelei clasate Grand Cru: Breumel in den Mauern.
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spatlese 2010 (91-92/100) a fost de la prima inghititura ceea ce am putea denumi un “crowd pleaser”, si o zic in cel mai bun sens pentru ca nu are cum sa nu-ti placa acest vin. Nivelul scazut alcoolului, doar 7.5%, datorat restului de zahar ramas nefermentat, si a aciditatii mari creaza un echilibru perfect. Aromele citrice se imbina perfect cu cele dulci de mango, ananas, piersica si caisa, si te cuceresc neconditionat. In gust, bogatia aromelor de fructe te dezarmeaza si te fac sa capitulezi complet in fata senzatiilor dulci si tonice oferite de aciditate. Final lung si proaspat, cu aceeasi senzatie de salivatie pronuntata in postgust. Un vin care merge de minune si alaturi de deserturi.
Seria vinurilor rosii a inceput cu cele trei vinuri din Bordeaux, ordinea servirii fiind: Ch Sociando Mallet 2005, Ch Lascombes 2005 si la final Ch Leoville Poyferre 2003.
Chateau Sociando Mallet a fost achizitionat in 1969 de actualul proprietar Jean Gautreau si detine in prezent 80 de ha, producand in jur de 500.000 de sticle anual. Este unul dintre putinele castele din Bordeaux care ofera consecventa in calitate in fiecare an si preturi mai mult decat decente. Chateau Sociando Mallet Haut Medoc 2005 (90-91/100) este un vin surprinzator de deschis si de bine evoluat la nivel olfactiv, cu un profil clasic, arome intense de mina de creion, fum, coacaze, merisor si prune uscate. Nu avem extractivitatea altor exemplare din 2005 din Bordeaux in gust, profilul vinului virand spre unul mai rustic, cu taninuri prezente si inca neimblanzite, dar cu o bogatie placuta a aromelor pe palatin. Finalul este mediu spre lung, avand o prospetime deosebita.
Chateau Lascombes Margaux 2005 (90/100) este cu siguranta un vin modern, baricat in butoaie de lemn frantuzesc nou, acest lucru fiind inca evident atat la nas cat si in gust. Culoarea lui este cea a unui vin foarte tanar, visinie inchisa chiar parand ca pastreaza inca irizatii purpurii. Vinul afiseaza o evolutie buna si intensitate a aromelor, este mai feminin in comparatie cu Sociando Mallet, mai polisat si mai rafinat, dar dozarea lemnului este inca neintegrata. Finalul este mediu spre lung, iar corpolenta il califica cu siguranta in seria anului 2005.
Chateau Leoville Poyferre St Julien 2003 este un vin pe care l-am intalnit acum 2 ani ultima oara si care mi s-a parut senzational in acel moment. Desi anul 2003 a fost torid, solurile mai racoroase din comunele St-Julien si St-Estephe si-au adus aportul si au creat cele mai reusite vinuri ale anului respectiv. Chateau Leoville Poyferre St Julien 2003 este considerat unul dintre cele mai bune vinuri ale anului in Bordeaux.
De la primul nas avem de a face cu un vin din alta clasa. Vinul a evoluat foarte bine si a devenit mai profund si mai complex decat il stiam, bogatia si intensitatea aromelor sale putand usor sa umple o camera si sa-si faca simitita prezenta de departe. Intalnim arome de mina de creion, ardei gras rosu, lichior de coacaze (cassis), ciocolata neagra si fulgi de ciocolata, iar la fiecare mirosire vinul isi dezvaluie alte fatete. In gust vinul este foarte rafinat, textura bogata surprinde prin senzatia matasoasa, dar si prin structura de taninuri perfect coapte si dulci. Este un vin mare, care are potential enorm de evolutie, cu un final lung, ce atesta maretia Bordeaux-ului. Chateau Leoville Poyferre 2003 (96/100) a fost pentru mine vinul serii si continua sa ma lase fara cuvinte in fata grandorii sale.
Am lasat in urma supletea vinurilor din Bordeaux si am virat catre bogatia, puterea si extractivitatea vinurilor de pe Valea Ronului, incepand degustarea cu un Syrah total atipic, care merita incercat macar o data in viata de catre orice iubitor de Syrah/Shiraz.
Thierry Allemand are o istorie interesanta. Electrician de meserie, a achizitionat vite de vii vechi de 100 de ani de la un alt producator legendar din Cornas: Verset, aceleasi vite care au produs in 1990 un vin ce a obtinut 100 de puncte de la faimosul critic de vin Robert Parker. Timp de 15 ani Allemand a lucrat personal parcelele de vie neavand puterea financiara sa angajeze oameni si detine 2.02 ha in Chaillot (vite de 30-40 ani) si 2.02 ha in Reynards (vite de 80-100 ani) pe care continua sa le lucreaza manual. Maturarea tine 24 luni in butoaie noi si vechi (55% noi anual).
T. Allemand Chaillot Cornas 2006 (93/100) este un vin cu o personalitate mai mare decat casa, daca as putea folosi un termen imprumutat din engleza. Pe langa intensitatea, bogatia si complexitatea aromelor, vinul se remarca prin notele de carne de vanat, fum, mure si o mineralitate pronuntata. Unul dintre participanti, cu experienta larga in degustarea profesionista vinurilor, a declarat ca ar putea recunoaste acest vin si trezit in mijlocul noptii si pus sa deguste in orb 40 de vinuri. Corpul, aciditatea, aromele, taninurile sunt in armonie completa, vinul avand o usurinta de a fi baut care l-ar putea da dependenta. Finalul este lung, intens si pastreaza notele pronuntat minerale.
Multi dintre participanti s-au declarat sedusi si cuceriti total de ultimul vin rosu al serii, plasandu-l pe primul loc in preferintele lor. Domaine du Pegau Cuvee Reservee Chateauneuf du pape 2007 (95/100) este de asemenea un vin mare. Producatorul a inceput sa faca vin in 1987 si s-a impus in scurt timp prin calitatea oferita. Majoritar Grenache cu portii mici de Syrah si Mourvedre, in fata lui Cuvee Reservee 2007 nu poti ramane indiferent. Maturat 24 de luni in butoaie mari din lemn vechi, vinul lasa loc terroir-ului sa vorbeasca. Un vin complex, bogat atat in arome la nivel olfactiv, cat si pe palatin, cu textura densa, profund, ce se deschide in etape pe masura ce se aereaza si surprinde la fiecare inghititura. Intalnim un caleidoscop al aromelor, care vireaza de la fructe rosii foarte coapte, gemuri de zmeura si capsuni, spre condimente asiatice, ierburi provensale, dar si note de vanat pus la fezandat si sange de vita. Finalul este lung, iar vinul este de abia la inceputul unei vieti foarte lungi. Cine-l are, sa-l pastreze neatins inca 5-7 ani, iar pentru pastrare as zice ca 25-30 de ani rezista fara probleme.
Finalul acestei serii de vinuri a fost pe masura. Chateau Rieussesc Sauternes 1996 (93-94/100) este un vin expresiv, bogat si complex. Chateau Rieussec a fost achizitionat in 1988 de Lafite Rothschild, iar din 1996 au inceput sa realizeze fermentarea si maturarea in baricuri noi de stejar (24-36 de luni). Chateau Rieussec 1996 are o culoare superba, galben aurie-chihlimbarie. Vinul are un buchet rafinat, intens, ce dezvaluie arome de ananas caramelizat, note citrice, condimente indiene, sofran si note usoare de petrol ce-i confera o complexitate sporita. Echilibru frumos in gust intre dulceata si aciditate, onctuos si in acelasi timp viu pe palatin, cu arome intense, si final foarte lung. Un exemplar superb de Sauternes. Pana in acest moment Chateau d’Yquem si Chateau Rieussec, ambele din 1996, sunt cele mai bune vinuri de Sauternes pe care le-am consumat.
Ca si organizator nu cred ca este indicat sa ma pronunt vis-a-vis de reusita acestei degustari lasandu-i pe altii sa judece, dar sper ca invitatii s-au simtit bine si au apreciat vinurile si atmosfera la fel de mult cum le-am apreciat si noi. Urmtorul eveniment este planificat pentru luna Martie si ne gandim sa avem vinurile din Italia ca tematica. Pentru cei interesati sa participe imi puteti lasa un mesaj pe mail la cosmin.grozea@gmail.com.