Home > People in wine bus, Romania, Spain > Goodwine Noiembrie 2012

Goodwine Noiembrie 2012

Desfasurat intr-o noua locatie mult mai spatioasa: Romexpo complex C1, editia din toamna a targului de vinuri Goodwine face pasii necesari pentru a se apropia gradual de standardele targurilor internationale de vinuri. Standuri mai mari si mai aerisite, iar efectul a fost imediat resimtit: desi sambata era lume multa te puteai misca in voie pe culoare. De asemenea avand standuri mai mari, am observat ca fiecare producator a crescut numarul personalului astfel incat nu trebuia sa stai prea mult la coada sa poti degusta ce doresti. Trebuie sa salutam initiativa organizotorilor Goodwine pentru schimbarea locatiei si sa speram ca vom vedea urmatoarele editii in format si mai extins.

Am apreciat de asemenea initiativa unor noi producatori care au decis sa participe la acest targ pentru prima oara: Cramele Halewood, dar si crame sau distribuitori din tara sau din afara tarii: Ecoreca, Vinitaly Deluxe si Smartdrinks din Romania, si Crama Borha importator de vinuri spaniole.

Am descoperit si redescoperit vinuri noi si vinuri mai vechi care au evoluat surprinzator. Doresc sa le multumesc tuturor producatorilor si distribuitorilor pe care i-am vizitat pentru disponibilitatea si timpul acordat, dar si pentru explicatiile detaliate si prezentarile oferite.

Ca sa rezum ziua de sambata pe care am petrecut-o aproape in totalitate la Goodwine voi mentiona vinurile care m-au surprins si mi-au placut in mod deosebit.

– la Cramele Halewood dl Muntean (foto) a avut amabilitatea alaturi de enologul Lorena Deaconu de a-mi prezenta personal noile vinuri care vor fi lansate in viitorul apropiat. As putea spune ca urmatoarele trei vinuri au fost pentru mine cateva dintre revelatiile targului: 2008 Rheea Merlot/Cabernet Sauvignon (un vin “uitat” imbuteliat in crama pentru o perioada mai lunga la maturare care aminteste de un cupaj din Bordeaux de pe Malul Drept – Saint-Emilion), o noua Feteasca Neagra 2009 care va intra in gama Hyperion dar cu o noua eticheta care provine dintr-un lot situat la o altitudine mai ridicata (500 m) fata de viile care produc Hyperion FN, mult mai densa si mai interesanta, dar si noul Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2009 care are toate calitatile unui an de exceptie (2009). Cramele Halewood pregatesc noi lansari interesante in ciuda numarului mare de etichete deja existente in portofoliul lor.

– la Crama Oprisor am degustat alaturi de o doamna, Veronica Gheorghiu, despre care am aflat ca este enologul de serviciu alaturi de Liviu Grigorica toata gama superioara: Eticheta Rosie Cab Sauv, Smerenie, Nenumita 2008 si Cutia Paleologu 2007. Pentru mine Cutia Paleologu 2007 ramane vinul de top al Cramei Oprisor.

Crama Borha este importatorul unor vinuri de exceptie din Spania: La Rioja Alta, unul dintre cei mai consacrati producatori din Rioja, care pastreaza inca stilul Old School care a consacrat vinurile de Rioja. Preturile sunt comparabile cu cele din Spania. Am re-degustat un vin pe care il apreciez mult: 2001 La Rioja Alta Vina Ardanza Reserva Especial (4 ani in baricuri americane si inca 3-5 ani maturare in sticla). Mai spectaculoase sunt 1998 La Rioja Alta Gran Reserva 904 si 1995 La Rioja Alta Gran Reserva 890.

– vis-a-vis de ei un alt importator de vinuri spaniole, crama Arzuaga, cu vinuri placute dar din pacate cu marketing ieftin. Sustineau hotarat ca vinul La Planta din Ribera del Duero (un vin tanar si fructat, un Tempranillo modern) cu pretul de 45 Ron ar fi vandut ca si vinul casei la Burj al Arab in Dubai la 300 Eur sticla. Permiteti-mi sa am anumite rezerve.

– la Crama Basilescu am gasit o Feteasca Neagra 2009 interesanta, desi destul de neimblanzita si agresiva pentru moment. Sa-i dam inca 1-2 ani si ar trebui sa observam o metamorfoza frumoasa.

– la Cramele Recas o mini verticala de Cuvee Uberland de 3 ani : 2006, 2009 si 2011, a dezvaluit un 2006 care ar trebui consumat acum si care a virat catre un profil de fruct foarte copt. Regret profund ca nu am mai ajuns duminica la degustarea unor vinuri de import de top din portofoliul Cramelor Recas care se pare ca si-au imbogatit numarul etichetelor de import: Louis Latour Corton-Charlemagne, Louis Latour Chassagne Montrachet rosu si inca 1-2 etichete de prestigiu care au fost incluse in aceasta degustare. Ii invidiez pe cei care au fost prezenti acolo duminica.

– poate cel mai surprinzator si, in opinia mea, poate cel mai bun vin dulce romanesc: Dessert Stirbey vandut in sticla de 375 ml cu un nivel scazut al alcoolului: 9.5% si o aciditate de Riesling din Mosel. Probabil nici cei mai carcotasi nu au ce sa-i reproseze ca si calitate.

Petro Vaselo surprinde din nou cu politica de preturi. Am degustat un Chardonnay maturat 6 luni in baricuri lansat recent si oferit la 78-80 Ron sticla. E bine ca industria continua sa ne surprinda.

– la SERVE am incercat noul Terra Romana Rose 2012 (nu inteleg cursa acestui producator de a scoate primul, vinul rose al noii recolte) si Cuvee Amaury 2011 (colegii mei au dreptate sa-l pozitioneze peste cel din 2010). Ca si simplu amator cred ca graba de a fi primul si a grabi lucrurile in acest domeniu nu este neaparat strategia cea mai buna.

– la standul Avincis am reintalnit-o pe Angela Prado care, intr-o romana superba, as putea zice ca a oferit cea mai buna prezentare a unor vinuri de la acest targ. Sincer, ar putea convinge pe oricine sa inceapa sa aprecieze vinul. Desigur prezentarea a fost sustinuta si de calitatea vinurilor.

Am degustat mai mult decat am scris si, ca si concluzie, as zice ca editiile viitoare ale targului Goodwine nu trebuiesc ratate. Imi pare rau ca l-am ratat pe Marc Dworkin si nu am avut ocazia sa-l salut.

  1. BogdanC
    November 26, 2012 at 15:45

    Am fost vineri la targ, care mi s-a parut ok. Am vizitat cam aceeasi producatori/expozanti mentionati in articol. Insa nu pot sa nu remarc un lucru. Oprisor avea la degustare aceleasi vinuri ca sambata la Vintest (Dragaica, La Cetate si Caloian). Gama lor de top nu.Serve cu multmediatizatul rose, Terra romana dintr-un an prost (2010). Charlote, Alexandru? Recas doar cocosi si La Putere (pe rosu). Uberland nicht. Vinarte in schimb avea un Soare 2007 exceptional si Prince Matei (insa mai era de asteptat fiind proaspat pus in decantor si nu am mai stat). Deci nu imi dau seama pe ce criterii scot la degustare unii producatori vinurile lor bune (sau ultrascumpe, pardon ultrapremium).

    • November 26, 2012 at 15:52

      Bogdan inteleg perfect ce spui. Eu am remarcat acelasi lucru. Vinurile “ultrapremium” sunt oferite foarte selectiv. Trebuie sa te stie cumva ca sa-ti ofere posibilitatea sa le degusti. Pe de o parte am remarcat acest lucru si la targurile internationale la care am participat anul trecut la Bordeaux si in Italia: te primeau sa incerci de ex topul de la Chapoutier sau chestii de genul Ornellaia sau Frescobaldi doar daca erai comerciant sau te cunosteau. Adoptarea acestei politici este destul de controversata pentru ca preturile nu sunt nici pe departe aceleasi. Si totusi aceasta politica este adoptata.

      Eu am fost sambata la Recas imediat dupa verticala si era vin disponibil in decantoare. Dar iti inteleg frustrarea, am simtit-o si eu acum cateva editii cu cateva vinuri de la Serve si de la Oprisor. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Cel putin din punctul meu de vedere. Daca te incalzeste cu ceva sa stii ca nici eu nu am primit Cuvee Alexandru. ๐Ÿ™‚

  2. November 26, 2012 at 22:44

    De acord cu Desert Stirbey, excelent dulce. Mult mai fin, elegant si fresh decat, de exemplu, Nectar Liliac, mult mai sticky si la aceleasi grame de zahar

  3. Silviana Badea
    November 27, 2012 at 23:32

    Pe SERVE poti sa ii intrebi direct care este strategia de a scoate primul roze de pe piata mai ales ca este de ceva vreme, cu modestie, unul dintre cele mai bune din piata. Iti stau la dispozitie pentru o discutie pe tema asta. ๐Ÿ˜‰

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: