Home > Romania > Degustare de Cabernet Sauvignon Stirbey 2003 – 2010 cu Oliver Bauer (Video)

Degustare de Cabernet Sauvignon Stirbey 2003 – 2010 cu Oliver Bauer (Video)

Dupa cele doua Sauvignon Blanc-uri degustate, a urmat o verticala de 4 ani si 5 vinuri Cabernet Sauvignon Stirbey: 2003, 2007, 2008 varianta normala si noua Rezerva lansata, si o mostra din butoi de 2010. Alegerea a fost realizata pentru a sublinia asemanarile si contrastele fiecarui vin ce reflecta diferentele de temperatura si precipitatii ale fiecarui an de recolta. Se poate observa stilul de vinificare care pune accentul pe echilibru si nu neaparat pe o extractivitate pronuntata, singurul vin putin atipic din aceasta degustare verticala fiind 2003, primul an de recolta. Cabernet Sauvignon 2003 a incorporat si o parte de struguri achizionati si provenind de la vite de vie mai batrane.

Stirbey Cabernet Sauvignon 2003 are o culoare rosie inchisa aproape opaca, cu nici un semn de imbatranire, mai mult o caracteristica a unor vinuri mai tinere. Vinul a evoluat foarte bine, nasul afiseaza o complexitate buna, combinand arome de fructe rosii si albastre proaspete, ardei verde, cu cele de boaba de cafea, piele si cacao provenite de la evolutia in sticla. Extrem de tanar, chiar musculos in gust, vinul are o extractivitate buna si o corpolenta plina, cu o structura sanatoasa a taninurilor prezente inca, echilibrat, cu arome pronuntate pe palatin, similare celor din nas, si final mediu spre lung. Un vin ce debordeaza de tinerete, ce va continua sa evolueze in continuare cel putin inca 6-8 ani.

Stirbey Cabernet Sauvignon 2007 are o culoare rosie rubinie inchisa, cu o limpiditate buna. Este un vin ce pare mai evoluat decat 2003-ul, cu taninuri coapte si bine integrate, ce surprinde printr-o foarte buna definitie a aromelor de fructe rosii. Rotund, viu si accesibil, cu un final mediu spre lung. Vinul cel mai baubil, din punct de vedere al accesibilitatii, in momentul de fata din cele 5 oferite.

Stirbey Cabernet Sauvignon 2008 si Stirbey Cabernet Sauvignon Rezerva 2008 sunt vinuri foarte tinere, in plina evolutie, care ar trebui pastrate inca 2-3 ani inainte de a fi consumate pentru a dezvolta intreg potentialul. Cei care apreciaza fructul cu orice pret, pot miza pe Cabernet Sauvignon 2008. Rezerva 2008 aduce ca noutate o selectie mai riguroasa a celor mai buni struguri de pe anumite parcele si o maturare in butoaie de stejar mai indelungata, timp de 24 de luni fata de 14 luni pentru varianta normala. Vinul aduce o intensitate si o concentrare mai mare a aromelor (se simt si trufe), de asemenea aromele de vanilie date de baric sunt mai pronuntate. Aciditatea este buna, Rezerva are nevoie de timp pentru a-si atinge potentialul real.

Stirbey Cabernet Sauvignon 2010 (mostra din butoi) este un vin inca neterminat, in plin proces de maturare, dar cu un potential foarte bun. Oliver Bauer il plaseaza in linia anilor 2003 si 2007, si il considera Cabernet Sauvignon-ul cu cel mai mare potential intre tot ce s-a produs pana acum la Stirbey.

Categories: Romania
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: