Home > Romania > Aniversare Crama Stirbey 1 Mai 2012 (Video)

Aniversare Crama Stirbey 1 Mai 2012 (Video)

Ieri am participat alaturi de un numar mare de iubitori ai vinului la serbarea anuala a Prince Stirbey la crama din Dragasani. Drumul din Bucuresti pana la crama este de 220 de km si a fost parcurs in 2 ore avand in vedere traficul lejer de dimineata. Am ajuns in jurul orei 13:00, exact la timp pentru a prinde inceputul discursuluil Baronului Kripp. Am aflat date esentiale despre anul viticol 2011, iar dupa discurs am fost invitat alaturi de ceilalti prezenti – care se pare ca deja trecusera prin vinurile oferite spre degustare de catre gazde – sa incercam vinurile Stirbey.

Am putut degusta spumantul Stirbey din Cramposie din anul 2008 – al doilea lot degorjat in Noiembrie 2011, vinuri albe din 2010: Cramposie selectionata, Sauvignon Blanc si Sauvignon Blanc Vitis Vetus, Tamaioasa Romaneasca dulce si sec, Feteasca Regala, dar si Feteasca Regala Genius Loci 2007 maturata timp de 22 de luni in baricuri din lemn romanesc si Roze-ul 2011. Vinurile rosii oferite au fost Cabernet Sauvignon, Merlot si Merlot Rezerva din 2008, dar si doua vinuri rosii luate direct din baricuri: Novac si Negru de Dragasani 2010. In iunie va fi degorjat inca un lot din Spumantul Stirbey din recolta 2008 care va fi tinut exact 36 de luni pe drojdii, exact ca vinurile spumante din Champagne. Aviz amatorilor: data degorjarii este trecuta pe contra-eticheta.

Oliver Bauer – un enolog pasionat si viitor Master of Wine (MW)

Vinurile albe din 2010 servite au evoluat foarte bine, pastrandu-si aciditatea vie, tipica recoltei din 2010, dar castigand in intensitate si definitie. Feteasca Regala Genius Loci 2007 pare mult mai vie si mai vibranta astazi decat in Noiembrie-Decembrie 2011, ultima oara cand am incercat vinul. Aromele intense de miere si vanilie sunt placute si mai rafinate, parand a fi sustinute de o aciditate mai vie. Mi se pare ca incepe sa se deschida, aromele de vanilie provenite de la stejar par sa se mai estompeze, iar vinul sa devina mult mai interesant. Va fi interesant de urmarit evolutia lui in urmatorii 5-7 ani.

Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010, pe care l-am incercat anul trecut de 1 Mai direct din cisterna cand era pe drojdii de cateva luni, este mai cizelat si mai integrat decat acum 1 an, aromele sunt intense si afiseaza o tipicitate deosebita, insotite de o mineralitate seducatoare. Enologul Oliver Bauer chiar recomanda decantarea acestui vin alb timp de 1 ora inainte de a fi servit pentru a-i oferi oportunitatea de a se deschide complet. Vinul are cu siguranta un potential foarte bun de evolutie si de pastrare de cel putin 5-6 ani.

Roze-ul din 100% Cabernet Sauvignon are o culoare atipica, un rosu rubiniu deschis, foarte asemanator unui Pinot Noir diluat, dar cu arome foarte proaspete si intense, ce combina fructele rosii mici de padure cu tente ierboase. Aciditate placuta si foarte versatil alaturi de diferite preparate culinare. Cea mai buna amintire pe care o pastrez cu Roze-ul de la Stirbey (editia 2010) este servirea lui alaturi de preparate din bucataria libaneza la Hanul lui Manuc: vinul a fost pur si simplu un companion desavarsit de la antreuri pana la desert, anumite preparate aducand note noi, chiar dulci ! desi vinul este sec. Interesant cum un vin relativ simplu te poate surprinde atat de placut.

Am apreciat Cabernet Sauvignon-ul 2008 la vinurile rosii si am fost complet sedus de mostra din baric de Negru de Dragasani 2010. Daca Novac-ul 2010 pare mai putin corpolent si mai estompat in arome, Negrul de Dragasani 2010 este aproape exploziv, aromele de fructe sunt foarte intense, are o extractivitate buna, o aciditate deosebita si afiseaza un echilibr magistral. Deja foarte placut si debordand de tinerete si fruct, cred ca va deveni un vin foarte interesant in timp.

O alta traditie deja impamantenita in ziua aniversarii anuale a cramei este organizarea, in a doua parte a zilei, a unei degustari mai speciale, cu vinuri care nu mai sunt disponibile la vanzare, provenind din ani mai vechi. Scopul este totdeauna de a arata potentialul de invechire si de evolutie pe care le au vinurile Stirbey care, asemenea celorlalte vinuri romanesti, sunt consumate prea repede, prea tinere, fara a avea sansa de a ajunge la stadiul de maturitate si de a oferi consumatorului intregul potential. Anul trecut a fost organizata o degustare orizontala a tuturor vinurilor Stirbey din anul 2005, an considerat mediocru in Romania datorita cantitatilor insemnate de precipitatii cazute. Anul acesta a fost organizata o degustare verticala de Cabernet Sauvignon. Cea mai buna introducere a evenimentului este realizata chiar de catre Oliver Bauer in inregistrarea de mai jos. Voi publica impresiile mele, dar si comentariile enologului vis-a-vis de vinurile din degustarea de mai jos intr-un post viitor, alaturi de mai multe video-uri cu explicatiile oferite de Oliver Bauer despre fiecare vin in parte exact. Pana atunci vizionare placuta !

Categories: Romania
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: