Home > Bordeaux, France, Israel > Un regal bahic

Un regal bahic

Duminica trecuta, am fost gazda pentru un grup restrans de oameni apropiati, iar meniul a inclus carne si carnati de la Le Boucherie Francais – cea mai noua macelarie din Bucuresti din zona Dorobanti. Am inaugurat cu aceasta ocazie noua plita pe lemne recent construita in curtea casei, care cu siguranta aduce un plus de gust mancarii si, as spune, se identifica cu conceptul de slow food. Carnea de vita este buna – nu cea de 1800 Ron kg-ul ca inca nu am castigat la Loto, dar mult mai buni mi s-au parut un tip de carnati subtiri frantuzesti din vita si oaie: mai putin condimentati decat cei romanesti si mult mai usor de digerat. Am incercat si un carpaccio de vita care este cu totul altceva decat ce intelege Mega Image-ul prin carpaccio. Foarte fraged si gustos.

Pranzul inceput dupa amiaza s-a transformat in cina extinsa, iar incercand sa fiu o gazda buna si stiind ca unul dintre oaspeti este mare fan Bordeaux, am pus la bataie cateva sticle din noile achizitii din Bordeaux.

Vinul alb primit cadou de la Herve Bizeul -proprietarul Clos des fees, a fost servit la inceput alaturi de aperitive.

2010 Clos des fees Grenache Blanc Vieilles Vignes

Vinul are o culoare auriu deschis, si are nevoie de jumatate de ora sa se deschida. Nasul este destul de expresiv, floral, cu arome de tei, fructe galbene si condimente asiatice. Are o corpolenta plina, gliceric, cu o aciditate pronuntata care sustine acest vin gras, cu un atac initial de dulceata in gura, ce se continua cu arome intense de fructe tropicale, papaya, pepene galben si condiment galben. Postgustul este mediu spre lung, iar vinul surprinde prin aciditatea ridicata care-l face extrem de baubil pentru cele 14.5% de alcool detinute. (90-91/100)

Am continuat cu Phelan Segur 2006 deschis cu doua zile inainte si pastrat in vid la frigider. Un vin ce tradeaza prezenta majoritara a Cabernet Sauvignon-ului, sarac in arome de fruct, dar bogat in arome de verdeata(a nu se intelege un vin verde), de pamant, cafea, tabac, mina de creion, cu o structura tanica buna si postgust mediu. O descriere completa este aici.

Urmatorul vin, deschis cu 2 ore inainte si pastrat la rece in frigider, m-a surprins prin evolutia vizibila din culoarea lui. Comparat cu Phelan Segur care are o culoare rosu rubiniu inchis, urmatorul vin prezinta deja semne de evolutie pronuntata.

2003 Chateau Fonplegade St Emilion Grand Cru

O culoare rosie-rubunie inchisa, cu o bordura portocaliu-caramizie ce tradeaza evolutia avansata. Nasul este dezvoltat, inca tanar, bine conturat, cu arome de prune, condiment, piele si tabac. O corpolenta medie spre plina, cu tanini bine integrati si textura placuta in gura, cu arome intense de fructe rosii si negre de padure, completate de cacao, condiment si cafea. Postgust mediu spre lung fara nici un fel de agresiune tanica. Completeaza foarte bine un steak in sange. (90-91/100)

Interesant de remarcat diferentele dintre Phelan Segur care are un nas pronuntat vegetal-specific Cabernet Sauvignon-ului, si Fonplegade care, datorita Merlot-ului majoritar, are arome voluptoase de pruna coapta si fructe negre de padure.

Dorind sa compar Phelan Segur-ul cu un un alt Saint Estephe, am desfacut un Chateau Le Crock 2005.

Chateau Le Crock 2005 St Estephe

Un vin cu o culoare rosie inchisa, ce tradeaza tineretea. Un Saint-Estephe cu un nas bine conturat, ce a inceput sa dezvolte arome de trufe negre, combinate cu fum, fructe rosii, prune, mina de creion, cu tente timide de sparanghel si ardei gras verde. Corpolenta medie spre plina, afisand o buna structura de tanini in gura, cu arome de cafea verde, condiment, fructe rosii coapte: merisorul este cel mai pregnant si tabac. Un vin cu o complexitate si profunzime medie, interesant, pastrand amprenta anului de exceptie(2005) prin potentialul bun de invechire. Final mediu, proaspat, cu arome savuroase de cacao si merisor in postgust. (89/100)

Comparativ, Phelan Segur este mai traditionalist, cu arome mai Old School Bordeaux, pe cand Le Crock apare mai tanar si mai bogat in fruct. Ar fi interesant de vazut cum evolueaza ambele vinuri in urmatorii 5 ani.

Ultimul vin al serii a fost adus de catre unul dintre oaspeti.

2005 Chateau Golan Syrah

Culoarea este rosie inchisa, opaca. Vinul prezinta cel mai putin dezvoltat nas din seria vinurilor rosii, cu urme pronuntate de baric neintegrat si complexitate net inferioara celorlalte vinuri din Bordeaux. Un vin corpolent, cu arome primare de fructe negre si piper, chiar matasos in gura, dar fara a iesi in evidenta. Postgust mediu. (86-87/100)

Concluzie

O serie interesanta de vinuri, cu mentiunea ca servirea Syrah-ului la sfarsit a fost o eroare de organizare. Am crezut ca avem de a face cu un Syrah concentrat, care, servit la inceput, ar fi putut umbri Bordeaux-urile de dupa si rapi bucuria de a servi un vin cu corpolenta medie. Nu a fost cazul. Viata nu e perfecta.

Categories: Bordeaux, France, Israel
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: