Home > Bordeaux, France > Pranz si vizita la Chateau Cheval Blanc in Saint Emilion

Pranz si vizita la Chateau Cheval Blanc in Saint Emilion

Imediat după vizita la Chateau Figeac în dimineaţa zilei de Joi, urmatoarea oprire a fost pranzul la ora 12:00 la Chateau Cheval Blanc. Prima parte a ceea ce avea să devină Cheval Blanc a fost achiziţionată în 1832 de către familia Ducasse de la Chateau Figeac şi a crescut cu achiziţii suplimentare în 1838. Prin 1871 proprietatea ajunge sa deţină aproximativ 41 ha de viţă de vie, la fel cum este in prezent. Acesta include două din cele cinci movile cu pietris ce se găsesc în Figeac, Cheval Blanc atingand chiar si Petrus în Pomerol. Viţele de vie au , în medie, 30-35 de ani, si se cultiva Cabernet Franc (57%), Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (2%) şi Malbec (1%). Yield-urile sunt în jur de 35 hl/ha. Crama produce două vinuri: Cheval Blanc – grand vin(in jur de 6000 de lazi pe an produse), maturat in stejar frantuzesc nou pana la 18 luni, si al doilea vin: Le Petit Cheval (in jur de 2500 de lazi pe an), maturat aproximativ 12 luni in stejar frantuzesc.

Pentru a ajunge la proprietate, după ce ieşi din drumul principal din Saint Emilion, conduci o distanţă scurtă pe un drum de ţară strabatand parcelele de viţă de vie din fata castelului. Numeroasele gărzi de corp asezate din loc in loc pe acest drum, m-au ghidat cum sa ajung la locul de parcare.

Mergand din parcare spre noua crama, era imposibil să nu observ elicopterul stationat în faţa vechiului castel. Pe toata durata vizitei, elicopterul pleca si se intorcea, aducand oaspeti.

La data de 09 iunie 2011, cu ocazia Vinexpo,  Chateau Cheval Blanc a inaugurat noua lor crama verde in valoarea de 13 milioane de Euro construita de arhitectul Christian de Portzamparc. Pentru constructie, a fost folosit un material respirabil numit mashrabiya pentru pereti pentru a facilita ventilaţia naturală şi pivniţe subterane pentru a minimaliza utilizarea aerului condiţionat.

masa de prânz a fost servita chiar lângă vitele de vie

Cuve din ciment de diferite dimensiuni au fost construite, astfel încât fiecare parcela de viţă de vie sa poata fi fermentata separat, in scopul de a monitoriza mai bine calitatea mustului şi a avea un rezultat mai bun la cupajarea finala. Există în jur de 52 cuve de ciment disponibile momentan in crama, putand vinifica separat tot atatea parcele de viţă de vie. Cuvele din ciment si design-ul în formă de ou au fost special realizate de către un producător italian pentru Chateau Cheval Blanc.

In interiorul si exteriorul constructiei au fost folosite materiale naturale – lemn, sticlă şi ciment. Crama nou construita are flori şi iarbă sălbatică plantate pe acoperis.

sticla albastră se aprinde în timpul nopţii

Din partea de sus a terasei se poate vedea foarte frumos acoperişul si vechea proprietate.

Chiar dacă are un aspect futurist, noua clădire a fost construita să fuzioneze cu vechea crama, viile şi să se integreze  perfect în peisaj. Există o armonie si un echilibru perfect a intregii constructii. De pe acoperiş, se vede o frumoasa panorama a podgoriilor din jurul cramei şi a castelelor vecine.

In pivniţă, unde vinul este maturat in butoaie mici de stejar, s-au folosit cărămizi din lut cu un aspect de nou-vechi pentru economisirea energiei si limitarea folosirii aerului conditionat.

O crama cu o estetica deosebit de frumoasa, construita cu o atentie extrema la cele mai mici detalii, nimic ostentativ sau nelalocul lui. Pierre Lurton, directorul general numit de către LVMH pentru a supraveghea proprietatea, este cel care se ocupa si de managementul altui brand de lux: Chateau d’Yquem din Sauternes.

Pierre Lurton, GM la Cheval Blanc şi Yquem

Dom Perignon 2002 a fost servit alaturi de aperitive, în curtea interioară. Persoanele prezente au fost impartite in grupuri restranse si invitati alaturi de un ghid sa viziteze noua cladire. Eu am vizitat alaturi de Sebastian Zuccardi si Ruben Ruffo, de la crama argentiniana Zuccardi Winery .

Dom Perignon 2002 este o Champagne corpolenta, cu bule usor microscopice, de o culoare galben deschis, cu arome citrice si cremoasa in gura, cu o vinozitate pronunţata şi un final mediu spre lung, mergand foarte bine cu foie gras, branza de capra si rosii cherry cu seminte de susan servite la aperitiv. (91/100)

După turul complet, am fost invitaţi să ne alăturam celorlalţi invitaţi la mesele aranjate chiar lângă vitele de vie.

 

Fiecare masa a gazduit in jur de 10 persoane, unul dintre companionii mei fiind Jean-Michel Deiss, cel care conduce în prezent domeniul Marcel Deiss. O persoană cu un umor fin şi foarte ancorat in realitatile comunitatii si regiunii de unde provine.

Prânzul a început cu un platou cu mâncare rece cu vinete, roşii cu mozzarella şi oţet balsamic şi prosciutto.

Platoul a fost servit acompaniat de Le Petit Cheval 2001.

2001 Cheval Le Petit Saint Emilion

De culoare roşie-închisa. Nas bogat şi bine dezvoltat, cu arome intense de pamant, carbune, prune uscate, cireşe, nuante de legume verzi, o atingere de pastă de smochine, Mocha şi tutun. O corpolenta medie spre plina, cu tanini fini, o senzatie foarte placute in gură şi arome bogate de fructe, pământ, fructe roşii dulci şi cafea pe palatin, şi o senzatie dulce-amaruie de ceai negru in postgust. Vinul a continuat sa evolueze in pahar pe toata durata pranzului, schimband cromatica aromelor. (92-93/100)

Felul principal a fost o friptura suculenta din carne de vită preparata in sange, cu cartofi frantuzesti gratinati.

Felul principal a fost servit alaturi de un Chateau Cheval Blanc din excelentul an 2000.

2000 Chateau Cheval Blanc Saint Emilion Grand Cru Classe Premier A

Culoarea este roşie-închisa opaca. Un nas bine dezvoltat, proaspăt şi intens, mai inchis decât primul vin rosu – Petit Cheval, încă tinar, cu arome clasice muguri de coacăze negre, arome bine conturate de trufe, mineralitate pronunţata, fructe roşii: coacăze roşii, afine, coacăze negre, ceai negru şi cafea. Un nas elegant cu o complexitate pronuntata. Corpolenta plina, catifelat in gura, un gust bogat, clasic, cu profunzime şi un final lung de boabe de cafea şi fructe roşii. Echilibru magistral dar încă se simte închis. (98/100)

Platoul de brânză şi desertul au fost servite alaturi de un vin dulce din Sauternes: Chateau d’Yquem 1996.

Chateau d’Yquem 1996 Sauternes

O culoare strălucitoare profunda de aur, cu un aspect uleios. Nas intens, bogat şi bine dezvoltat, cu un echilibru incredibil între aromele dulci şi cele minerale. Mai putin mucegai nobil în ’96 comparat cu ’97, dar vinul prezinta uimitoare straturi bogate de miere, şofran, caise si minerale-petrol. O aciditate vibrantă şi plin de viaţă in gura, cu profunzime, bine echilibrat, rafinat şi proaspat, onctuos, dar în nici un fel lipicios sau dezagreabil, şi un final foarte lung dulce-mineral. Un vin remarcabil. (96-97/100)

Yquem 1996

Yquem 1996, Cheval Blanc 2000 şi Petit Cheval 2001

După un astfel de prânz generos cu vinuri uimitoare şi conversaţie de calitate, nu foarte dornic să plec, a trebuit să mă scuz şi ma indrept catre masina parcata. Intalnirea de la 17:00 la Petrus in Pomerol batea la usa. Viaţă poate fi cruda cateodata.

PS Chateau Cheval Blanc 2010 a fost lansat la 890 Eur / sticlă şi Le Petit Cheval la 160 EUR / sticla ex-negociant.

O înregistrare video cu Chateau Cheval Blanc:

Categories: Bordeaux, France
 1. Maria
  July 3, 2011 at 22:30

  Ce norocos esti!

  • July 3, 2011 at 22:45

   Trebuie sa recunosc ca a fost un moment deosebit, cu vinuri speciale pe care nu am ocazia sa le intalnesc prea des din pacate. Cel putin nu pana acum. Sunt bucuros ca am reusit sa particip la un astfel de eveniment si ca am putut sa scriu despre experienta traita.

 1. July 4, 2011 at 20:25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: